miercuri, 12 iunie 2013

All Inclusive

All Inclusive este un pachet de servicii, altele decât cazarea, oferit de un hotel sau complex hotelier. Sejururile petrecute la un astfel de hotel sunt menţionate ca "Sejururi All Inclusive" sau "Vacanţe All Inclusive". Uneori, termenul de All Inclusive este utilizat pentru a preciza tipul de masă oferit, alături de clasicele "mic dejun", "demipensiune" şi "pensiune completă", însă serviciile de masă sunt doar o parte din serviciile All Inclusive.

Serviciile "incluse"

Pachetul de servicii All Inclusive, în general, cuprinde:
  • minim 3 mese pe zi
  • băuturi răcoritoare, bere, băuturi alcoolice
  • alte servicii de care turistul beneficiază fără costuri suplimentare

Datorită diversităţii serviciilor incluse în pachet, este recomandată consultarea "Conceptului All Inclusive" sau a "Fact sheet" pe care resortul, direct sau prin intermediul agentului de turism, le pune la dispoziţie într-un document Word sau PDF sau prin prezentarea pe propriul site web.

Evoluţia conceptului

Primul pachet de servicii turistice a fost oferit în Anglia de către Thomas Cook în anul 1841. Pachetul includea servicii de transport din Leicester către Loughborough şi cazare la destinaţie. Un pachet similar pentru călătorii în Europa a fost oferit în 1855 şi până în 1872 pachetul a evoluat în circuite organizate în întreaga lume.

Prima încercare a unui pachet All Inclusive aşa cum îl cunoaştem azi, datează din anii 30 când lanţurile hoteliere britanice Butlins şi Pontins au început să ofere un sistem de masă menit să "elimine costurile suplimentare care pot acri dulceaţa vacanţelor". Totuşi, unele bunuri şi servicii, printre care şi băuturile, erau contra cost. Conceptul a fost preluat şi îmbunătăţit de turoperatorul Club Med care, în anii 50, a pus la punct primul pachet de servicii All Inclusive în resorturile de pe plajele din întreaga lume.

În 1950, Horizon Holiday Group oferă primul zbor charter de la Gatwick în Corsica. Au urmat chartere către Palma (1952), Costa Brava (1953) şi Sardinia (1954). Spania va deveni curând destinaţia de vacanţă favorită pentru britanici, pachetul de servicii fiind compus din cazare şi transfer. Creta şi Algarve se înscriu şi ele pe lista destinaţiilor de vacanţă apreciate. Numărul turiştilor creşte şi conceptul All Inclusive este din ce în ce mai apreciat.

Până în anii 80 doar Club Med şi câteva linii de croazieră ofereau pachete proto-All Inclusive şi care includeau, în general, 3 mese şi băuturi. Un antreprenor Jamaican, John Issa, a fost primul care a construit resorturi luxoase ca cele pe care le vizităm acum. Succesul acestuia a fost declanşatorul următoarei etape în evoluţia conceptului.

Variaţii ale conceptului

Construcţia de resorturi din ce în ce mai mari şi mai luxoase şi includerea în concept a cât mai multe servicii a determinat segmentarea conceptului, resorturile care oferă servicii mai multe şi mai bune dorind să se diferenţieze de celelalte. Printre acestea putem enumera:

Ultra All inclusiveex: Hotel Papillon Belvil Belek
Ultimate All Inclusiveex: Crystal Admiral Resort Suites & Spa Side
De Luxe All Inclusiveex: Hotel Concorde De Luxe Resort Lara-Kundu
Diamond All Inclusiveex: Hotel Cornelia Diamond Golf Resort & Spa Belek
Elite Class Inclusiveex: Hotel Delphin Palace Lara-Kundu
First Class All Inclusiveex: Hotel Delphin Botanik Alanya
High Class All Inclusiveex: Hotel Delphin De Luxe Resort Alanya
High End All Inclusiveex: Hotel IC Green Palace Lara-Kundu
Maximum All Inclusiveex: Hotel HVD Viva Club Nisipurile de Aur
Maxx All Inclusiveex: Hotel Maxx Royal Belek Golf & Spa Belek
Premium All Inclusiveex: Hotel Metropol Nisipurile de Aur
À La Carte All Inclusiveex: Hotel Calista Luxury Resort Belek

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu